'Zorgen dat een project goed verloopt, dat is onze hoofdtaak'

Anderhalf jaar geleden kwam Leroy van der Vleuten via een detacheringsbureau binnen bij Ballast Nedam Zuid. Dat beviel zo goed, dat hij inmiddels in vaste dienst is als uitvoerder. Guus Berben is recent overgestapt naar de werkvoorbereiding, omdat hij wil doorgroeien naar een projectleidersfunctie bij Ballast Nedam. We gingen met beide heren in gesprek over hun rol op de bouwplaats.

Guus, hoe ben jij eigenlijk bij Ballast Nedam Zuid beland?

“In 2015 volgde ik de master Construction Management en ben ik bij Ballast Nedam Zuid afgestudeerd. Daarna ben ik blijven plakken. Ik heb eerst twee jaar een traineeship gevolgd, waardoor ik op alle afdelingen heb meegelopen. Zo ontdekte ik dat ervaring in de uitvoering voor alle functies belangrijk is. Daarom ben ik in 2017 uitvoerder geworden, zowel voor renovatie als voor nieuwbouw.”

Hoe ziet jullie werkdag eruit?

“Toen ik nog uitvoerder was op het project MindLabs, was ik de hele dag aanwezig op de bouwplaats. Ik liep regelmatig een rondje om te kijken of alles goed en veilig gebeurde en was het aanspreekpunt voor de bouwers”, vertelt Guus. Hij werkt sinds kort in de werkvoorbereiding, omdat hij over een tijdje wil doorgroeien naar een projectleidersfunctie. Leroy is uitvoerder op het renovatieproject EGW’60 in Geldrop : “In dit project renoveren we 314 eengezinswoningen. Ik loop ook de hele dag op de bouwplaats rond, om alles in de gaten te houden. Daarnaast voer ik startgesprekken met bewoners. Dan lopen we de woning door om te kijken wat ze willen.”

 

Wat zijn de verschillen tussen de uitvoering bij renovatie en bij nieuwbouw?

Leroy: “Het grootste verschil is dat we bij renovaties vaak te maken hebben gebouwen die in gebruik zijn. We moeten dus ook goed kunnen communiceren met de gebruikers en uitleggen wat we gaan doen.” Guus vult aan: “Ja, en bij renovatie kom je wel eens voor verrassingen te staan, zoals lekkages of scheuren in de muur. Daardoor is renovatie vaak meer improviseren dan nieuwbouw. Volgens Guus en Leroy zijn er ook veel overeenkomsten. “We sturen allebei een team van personeel en onderaannemers aan en we bewaken allebei de kosten, kwaliteit, planning én veiligheid”, legt Leroy uit.

Hoe bevalt het jullie bij Ballast Nedam Zuid?

“Heel goed. Bij mijn vorige werkgever heb ik een bedrijfsongeval gehad, waar ik nog steeds niet helemaal van ben hersteld. Daarom werk ik nu ook niet meer op de bouw zelf, maar als uitvoerder”, vertelt Leroy. “Ik ben heel blij dat Ballast Nedam Zuid me deze kans heeft gegeven. En dat Ballast Nedam verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid binnen het bedrijf. Want ik heb ervaren dat dat zeker niet vanzelfsprekend is voor elke aannemer.” Ook Guus heeft het naar zijn zin bij Ballast Nedam Zuid: “Het is een mooi bedrijf waarin je veel mogelijkheden hebt om door te groeien. En ik heb heel leuke collega’s, zowel op kantoor als op de bouwplaats. Ik werk hier niet voor niets al zo lang!”

Benieuwd of er in jou ook een uitvoerder schuilt?

Bekijk onze vacatures uitvoerder Renovatie en Onderhoud en uitvoerder Nieuwbouw of kom eens een kop koffie drinken. Wij laten je graag zien hoe het is om bij Ballast Nedam Zuid te werken!

Terug naar