Transformatie scholen

Transformatie naar woningen

Schoollocaties in een nieuw jasje

Voor Woonbedrijf transformeert Ballast Nedam Zuid 4 schoollocaties. De sociale huurwoningen zijn voornamelijk geschikt voor 1- tot 2-persoons huishoudens. De scholen worden in samenwerking met Okko project, BolwerkWeekers, De Loods architecten en adviseurs en K+Adviesgroep gerealiseerd.

De Cajuit Helmond

De Cajuit betreft de verbouwing van de vroegere jongensschool tot sociale huurappartementen. Aan de buitenzijde van het gebouw uit 1949 verandert bijna niets. Ook in de school blijven de monumentale elementen behouden, zoals de gangen en het trappenhuis. In de vroegere klaslokalen komen 12 appartementen van 47 tot 49 m2 en één maisonnette van ca. 60 m2. De maisonnette bestaat uit 2 verdiepingen. De woningen zijn gasloos en hebben energielabel A. Ook krijgen de woningen vloerverwarming als hoofdverwarming. Er is een collectieve warmtepomp die alle appartementen van warmte voorziet.

De vroegere speelplaats achter het gebouw blijft zoals het is. Het wordt een buitenruimte die je samen met de andere bewoners gebruikt. Daar komen ook de gemeenschappelijke fietsenberging, een containerruimte en 6 parkeerplaatsen. Er komen nog 3 parkeerplaatsen in het openbare gebied. Er zijn allerlei voorzieningen vlakbij zoals een supermarkt, winkelcentrum Vondellaan, een gezondheidscentrum en de bushalte is 5 minuten lopen.

Sint Franciscusschool, Kootwijkstraat Eindhoven

De voormalige jongensschool in Drents Dorp uit 1929 wordt getransformeerd tot 14, 1- of 2-persoons huurappartementen. De buitenzijde van het gebouw blijft bijna hetzelfde. Ook in de school blijven de monumentale elementen behouden, zoals de gangen en het trappenhuis. Het gebouw telt 3 verdiepingen, met 6 woningen op de begane grond, 5 op de eerste en 3 op de tweede verdieping.

De woningen hebben straks energielabel A en zijn gasloos. Elke woning heeft een vloerverwarming en een collectieve luchtwarmtepomp. Er is een ventilatie-installatie die de warmte hergebruikt. 

De Barrier Eindhoven

De twee scholen aan de Barrierweg 180 en Alard du Hamelstraat 31 in Eindhoven worden omgetoverd tot sociale huurwoningen. Beide scholen blijven behouden en worden niet gesloopt. Bij de school aan de Barrierweg 180 is nog veel in originele staat, zowel de binnen- als de buitenkant. De buitenkant blijft zoveel mogelijk behouden. Daar worden de kozijnen en dakgoten gerenoveerd. De verbouwing is vooral aan de binnenzijde. Hier komen totaal 7 appartementen met 1 slaapkamer van circa 45 tot 55 m² groot. Elke woning heeft een eigen fietsenberging.

Ook de school aan de Alard du Hamelstraat 31 blijft grotendeels behouden. Maar hier is de verbouwing ingrijpender. De voorgevel blijft behouden en de achterzijde wordt uitgebouwd.
Hier komen 42 appartementen. Het wordt een mix van grotere appartementen met 2 slaapkamers en kleinere studio's. Er komen verschillende type woningen van circa 30 m² tot 65 m².