MindLabs Tilburg

Het centrum voor innovatie en kunstmatige intelligentie

Nieuw verbonden met oud

Een innovatiegebouw voor kunstmatige intelligentie in Gemeente Tilburg, gelegen in de Spoorzone. Dit 12.000m² tellende project is direct verbonden met de transformatie van de LocHal. Bijzonder aan dit project is dat de stalen spanten behouden zijn en het hart van MindLabs vormen. Deze oude staalconstructie die vanuit vroeger is blijven staan, geeft het gebouw karakter en geschiedenis. Bovendien is het gebouw niet alleen een baanbrekende plek voor innovatie, maar ook een school.

  • 30 m hoog
  • 6 verdiepingen
  • 12.000 m2 grootte

Bouwen in een bestaande omgeving

Het gebouw is ontworpen en gebouwd op een perceel dat is toegewezen door de gemeente. Om de beperkte beschikbare ruimte optimaal te benutten, hebben de ontwerpers de logistiek en bouwmethoden zorgvuldig gepland en uitgevoerd.

De wanden van het gebouw zijn gemaakt van schoonwerk beton met een houtstructuur, wat het gebouw een unieke uitstraling geeft. Dit is mogelijk door het gebruik van prefab beton van hoge kwaliteit. Een uitdaging om op locatie te realiseren.

Het gebouw heeft een authentieke uitstraling. De bestaande gevels zijn volledig gereinigd, zodat de oorspronkelijke stenen weer zichtbaar zijn. Deze verbetering is duidelijk zichtbaar als je langs het project loopt.

De toekomst op school

Tekst gericht op de gebruikers?

Spoorzone

Bestaande bouw gieten in nieuwbouw, met het gebruik van oude elementen gaat het op in de omgeving.

Opdrachtgevers

We hebben als Ballast Nedam Zuid samen met BINX Smartility en Ector Hoogstad Architecten B.V. dit gebouw gerealiseerd voor de gemeente Tilburg en Fontys Hogescholen.

De overige MindLabs-samenwerkingspartners – DPG Media, Onderwijsgroep Tilburg, Tilburg University, Uitgeverij Zwijsen, Thebe/De Wever – huren delen van het nieuwe pand. In de toekomst zullen nog meer organisaties aansluiten bij het MindLabs Ecosysteem, waaronder start-ups en scale-ups.