Groot duurzaam onderhoud

Bewoners denken mee

In de wijk De Nieuwe Hoeven in Heeze start in mei het groot onderhoud aan tientallen sociale huurwoningen. In deze eerste fase worden er door woningcorporatie woCom 86 huizen energiezuinig gemaakt. Om dat te vieren plaatste de woningcorporatie samen met bewonersraad, klankbordgroep en Ballast Nedam Zuid, een groot, informatief bouwbord.

In de wijk De Nieuwe Hoeven worden daken vervangen en geïsoleerd. Schoorstenen verwijderd. Gevels gereinigd en opnieuw gevoegd. Daar waar nodig oude cv-ketels vernieuwd. En bewoners kunnen kiezen voor zonnepanelen, vloer- en spouwmuurisolatie. De grote opknapbeurt van de woningen in De Nieuwe Hoeven gaat de nodige energie kosten.

Groot onderhoud is niet niks voor bewoners. Het gaat vaak gepaard met de nodige overlast zoals geluid, rommel en vreemde mensen over de vloer. De bewoners worden zo goed mogelijk begeleid. 

Door deze woningverbetering dalen de energiekosten namelijk en daardoor de woonlasten. Dit project is dus niet alleen toekomstbestendig en goed voor het milieu, maar ook voor de betaalbaarheid. De bewoner gaat het in zijn portemonnee merken.

De energiekosten dalen en daardoor de woonlasten.
Chris Driessen Projectleider WoCom
Bewonersraad De Pan, die de belangen behartigt van de woCom-huurders in Heeze-Leende, is blij dat huurders al vroeg bij het project zijn betrokken. Bert van den Berg is een van de bewoners die zelfs deelneemt in een klankbordgroep. Actieve huurders die niet op hun mondje zijn gevallen, denken mee met woCom en zijn de oren en de ogen van de wijk.

“Judith, Pieter-Jan en ik zijn zeg maar de buren die net iets meer weten. Wij vangen geluiden uit de wijk op, kunnen soms al een eerste toelichting geven over de werkzaamheden en materialen of leggen snel een lijntje met Chris en Sanne van woCom of met de uitvoerder waar dat nodig is.”

Ook initieerde de klankbordgroep een samenwerking met de lokale kringloopwinkel: “Dan belanden straks niet alle opgeruimde zolder-spullen in de door woCom geplaatste afvalcontainer. Zo helpen wij als bewoners het onderhoudsproject nog duurzamer te maken. Want als spullen hergebruikt worden, is dat altijd beter voor het milieu.”

Sanne Fuchs, consulent Projecten, zorgt voor een stukje extra begeleiding voor alle bewoners.

Leuk weetje: Tijdens de voorbereiding zijn ook tientallen nestkasten aan gevels van woningen in de buurt bevestigd.