Gemeente Eindhoven heeft de ambitie om in de periode 2035-2045 een energieneutrale stad te zijn. Onder de noemer ‘Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen’ worden de komende tien jaar zeven panden verduurzaamd. In plaats van het zelf bedenken van maatregelen en oplossingen heeft de gemeente de markt uitgedaagd om te komen met een aanpak die leidt tot maximale duurzaamheidswinst binnen een sluitende businesscase.
Het budget is bepaald door de huisvestingslasten en dus ook de energielasten. Dit heeft tot gevolg dat inzet van verduurzamingsmaatregelen leidt tot lagere energielasten en meer budget voor andere investeringen. Innovaties spelen hierbij een belangrijke rol. Het proces is zo ingericht dat wij altijd kunnen inspelen op de laatste stand der techniek.
Op dit moment zijn het Stadhuis en de Stadhuistoren in uitvoering. Deze twee gebouwen uit de jaren zestig hebben de grootste verduurzamingsbehoefte. Het Stadhuis krijgt een centrale loketfunctie en de toren wordt ingericht voor ambtelijke huisvesting en een living lab om efficiënter en slimmer met de totale huisvestingsopgave om te gaan. De buitenkant behoudt hetzelfde uiterlijk, vanwege het gezichtsbepalende karakter voor de stad Eindhoven. De binnenkant van de Stadhuistoren wordt compleet vernieuwd. De hoofddraagstructuur blijft staan en er komt een nieuwe indeling van de kantooromgeving. In plaats van de hokjes die er eerst aanwezig waren, komt er nu een veel flexibelere, transparante indeling. Wanneer de eerste drie verdiepingen zijn heringericht nemen de werknemers hun intrek. De overige verdiepingen worden gefaseerd ingericht en ingehuisd: het gebouw is dus deels in gebruik gedurende de werkzaamheden. Omdat er nauwelijks ruimte is voor opslag op de bouwplaats is 'Just in Time' levering en de logistieke planning een grote uitdaging.
Eindhoven
Functiecategorie: Kantoren
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
Projectfase: In uitvoering
Bijzonderheden: DBMO-contract, monitoring op KPI's