Kloostertuin Brakkenstein

In de fraaie, oude kloostertuin van de wijk Brakkenstein in het zuiden van Nijmegen bouwde Ballast Nedam Zuid het eerste Nederlandse appartementencomplex met thermische ijs opslag.

Het complex bestaat uit het Hofgebouw en het Parkgebouw. Het Hofgebouw genaamd 'Aquaviva' biedt plaats aan 98 woon-zorgappartementen, gemeenschappelijke ruimten en een 2-laagse ondergrondse parkeergarage met ruim 140 parkeerplaatsen. Het woongebouw is voornamelijk bedoeld voor oudere paters en jezuïeten, maar er zijn ook 24 huur- en koopappartementen voor bewoners van buiten de religieuze orde beschikbaar. Een deel van de woon-zorgappartementen is flexibel van opzet en in de toekomst eenvoudig samen te voegen tot commerciële appartementen. Onder het gebouw bevinden zich een parkeergarage en bergingen voor de bewoners. Het Parkgebouw, dat iets verder in de Kloostertuin is gesitueerd, bestaat uit 22 luxe appartementen. In het voor publiek toegankelijk park en buurtrestaurant wil de opdrachtgever de sociale structuur in de omgeving versterken.

Het project Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen is genomineerd voor de prestigieuze Rijksprijs Gouden Piramide 2018.

Eerste Nederlandse appartementencomplex met thermische ijs opslag

Uitgangspunt voor Kloostertuin was dat het gebouw energetisch verantwoord moest zijn. In het integrale ontwerp is gekeken naar mogelijkheden voor energiebesparing. Dat resulteerde erin dat dit een van de eerste woongebouwen in Nederland werd met een thermische opslag. De installatie bestaat uit een zon-lucht collector, een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een pomp en vloerverwarming. Zon, lucht, aarde, water en 730 m3 ijs doen de rest: het pand wordt duurzaam verwarmd en gekoeld. In de zomer nemen de zon-luchtcollectoren zonne-energie op en slaan die op in een ondergrondse ijsbuffer. Is er in het pand behoefte aan warmte, dan wordt het water daar afgekoeld tot onder het vriespunt. Daarbij komt kristallisatiewarmte vrij, die te benutten is voor verwarming van het pand. Na de winter verloopt het proces in omgekeerde richting. Een automatisch besturingssysteem reguleert dit proces. Het is een gesloten energiesysteem, dat de waterkwaliteit van de grond niet beïnvloedt. Dat is belangrijk, omdat het complex in een waterwingebied staat. Het rendement van het systeem is ook net iets hoger dan van een bodemopslagsysteem in de vorm van een bron. Naast dit staaltje van innovatie in duurzaamheid heeft het gebouw ook nog eens 300 m² zonnecellen op het dak gekregen.

Locatie

Nijmegen

Tags
  • Woningbouw
  • Nieuwbouw
  • Duurzaamheid
  • Woon-zorg complex
  • Appartementen
Projectgegevens

Functiecategorie: Woon-zorgappartementen

Opdrachtgever: Nederlandse Provincie der Paters Jezuïeten

Projectfase: Opgeleverd 2017

Bijzonderheden: Woonzorgcomplex met ijskelder