Cradle to Cradle Stadskantoor

In Venlo hebben wij het nieuwe stadskantoor gerealiseerd. Een zeer bijzonder gebouw, omdat het ontworpen en gebouwd volgens het principe van Cradle to Cradle (C2C).

Het nieuwe Stadskantoor belichaamt de ambitie van de gemeente Venlo om stad en regio volgens Cradle to Cradle (C2C) principes te laten functioneren. Het gebouw is niet slechts duurzaam ('minder slecht'), maar levert juist een positieve bijdrage aan mens, milieu en economie. Wat maakt dit gebouw extra bijzonder? De groene gevel werkt als een groene long die schone lucht produceert voor de mensen en de stad. Door natuurlijk ventilatie stroomt de lucht door het gebouw. De gezonde lucht komt ten goede aan de productiviteit van de medewerkers. Zonnestraling wordt omgezet in energie en daar waar mogelijk wordt het licht en de warmte zoveel mogelijk benut. De kas op het dak levert warmte voor het hele gebouw, doordat de lucht opgewarmd wordt door de zon. Energieverliezen zijn zoveel mogelijk tegengegaan. Op deze manier zullen de energiekosten laag zijn. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor besproeiing van de groene gevel. De parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw voor te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer). Energie wordt in de vorm van warmte of koude opgeslagen in het grondwater. De WKO is voorbereid op uitwisseling van warmte en koude met toekomstige functies in het gebied.

Locatie

Venlo

Tags
  • Nieuwbouw
  • Kantoren
  • Circulair bouwen
  • Duurzaamheid
  • Cradle to Cradle
Projectgegevens

Functiecategorie: Kantoren

Opdrachtgever: Gemeente Venlo

Projectfase: Opgeleverd 2016

Bijzonderheden: Eerste C2C gebouw in Nederland